Ik ben geschokt

Blijkbaar moet er een advocaat op klaarlichte dag worden neergeschoten, voordat men in Den Haag zich realiseert, dat we te ver zijn doorgeschoten in dit land. Dat we niet veilig zijn. Een aanval op een advocaat, is een aanval op de rechtsstaat.

Die advocaat verdedigde een crimineel. Dat recht heeft een crimineel. Maar het blijft een crimineel. Ik zag een advocaat bij DWDD, die vond dat er niet moest worden gezeurd over geld, maar dat er ‘gewoon’ beveiligd moest worden. Dat wat nodig was. En de ‘gewone’ man dan? Er gaat al ontzettend veel geld richting advocaten om ze van ons geld te betalen om criminelen te verdedigen. Wellicht wordt het tijd dat rechtsgeleerden zich gaan realiseren dat ze niet alles kunnen rechtspreken wat krom is.

Hoeveel mensen worden er in Nederland per jaar vermoord, of doodgemaakt, die het nieuws niet halen? En is de rechtsstaat daarmee niet in het geding? De 71 jarige Hagenees, die recent op klaarlichte dag in mekaar werd geslagen door 2 mocro’s en nooit meer opstond. Hoe moet ik dat zien? Bereiken dat soort berichten Grapperhaus überhaupt? Heeft dat niets met de rechtsstaat te maken?

Grapperhaus, die meer verdrietig was dan boos. Moeten we niet juist iemand hebben die zijn verdriet aan de kant schuift, maar zijn woede laat spreken? Die zegt: “Hier gaat iemand voor boeten!”

De redenatie waarom de dood van de advocaat ‘meer waard’ is dan de dood van de Hagenees is volgens mij als volgt. De advocaat was op weg om zijn werk uit te voeren, terwijl de Hagenees ‘gewoon’ slachtoffer werd van zinloos geweld. En omdat de advocaat onderdeel uitmaakt van het rechtssysteem zou een bewuste aanval op hem een aanval zijn op de rechtsstaat en daarmee ben ik het eens. Maar het is het zinloze geweld, waar de ‘gewone’ burger mee te maken heeft en heeft dit dan niets met rechten te maken? Dus mijn rechtsgevoel knaagt. Het zit me niet lekker.

Begrijp me niet verkeerd. Ik heb de hele dag ook met de dood van Derk Wiersum in mijn hoofd gezeten en nog steeds. Hij is een jaar jonger dan ik ben. Heeft 2 kinderen net als ik, die iets ouder zijn dan die van mij. Ging ‘s ochtends vroeg van huis, werd opgewacht en neergeschoten. Van een ooggetuige op TV gehoord hoe zijn vrouw erbij heeft staan te schreeuwen. Ik heb er beelden bij, en geluid. De hysterie van een vrouw die waarschijnlijk zojuist nog haar man een kus gaf en hem een fijne werkdag wenste en zich nu realiseert dat haar mag dood is…

Maar dan die 71 jarige Hagenees. Daarvan ken ik het verhaal niet. Ik weet alleen dat hij iets jonger is dan mijn vader. En als ik me bedenk dat mijn vader doodgeslagen zou worden op straat om niets, dan zou dat mijn rechtsgevoel ook aantasten. En hoe vaak gebeurt het niet inmiddels dat mensen worden neergestoken, neergeschoten, afgemaakt op straat?

Femke Halsema heeft het allemaal in de hand, vertelde ze gisteren en nog geen paar uren later werd weer iemand doodgeschoten in Amsterdam. Hoe geloofwaardig zijn onze leiders? Niet als je het mij vraagt. Ze zijn reactief en niet pro-actief. Maar kan je het winnen, als je je aan de wet dient te houden, van criminelen of idioten die geen wetten of regels kennen?

Ik vraag me af of de politiek doorheeft hoe dit land langzaam afglijdt naar een kutland, waarin mensen nog steeds als argument gebruiken dat het elders kutter is.

Beoordeel @Geepstar

2 gedachten over “Ik ben geschokt

  1. Je slaat de spijker op zijn kop Bert.
    Wat heb je aan een overheid die haar burgers niet kan beschermen. De politie jankt omdat een agent is neergeslagen. Die kunnen zichzelf niet eens beschermen laat staan de burgers waar ze dik voor betaald worden.
    Dit land is ziek. De politie organisatie door en door verrot. Dit alles lijdt tot anarchie en burgeroorlog zodat de politici later weer kunnen zeggen dat ze van niets geweten hebben.

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *