Democratie

Nederland heeft een zogenoemde parlementaire democratie. Dat betekent dat we 1x in de vier jaren op 1 persoon mogen stemmen, die onderdeel uitmaakt van 1 partij, of als zelfstandig lid in de kamer zit, omdat hij uit zijn fractie getieft is.

Volgens de wikipedia: “Een parlementaire democratie is een representatieve democratie waarbij de burgers via gekozen vertegenwoordigers in het parlement, de wetgevende macht, invloed hebben op het beleid.”

Dat is natuurlijk dikke kolder. De praktijk. Verkiezingsprogramma’s doen verkiezingsbeloftes, die na verkiezingen zo in het ronde archief verdwijnen en allemaal worden weggepolderd. We worden simpelweg belazerd. En dat is dus onze invloed op ‘het beleid’.

Probleem 1: In mijn geval heb ik ongeveer 70% overlap met de standpunten van 1 partij. Bij partijen heerst kadaverdiscipline en het in not done om hiervan af te wijken of je wordt als kamerlid geslachtofferd. Maar doordat na de verkiezingen de poldermodelsaus erover heen wordt gegoten hou ik in de beste zin 50% over van mijn wensen. En dan mis ik ook nog dingen die helemaal niet worden benoemd. Maar ik stem dus in feite tegen mijzelf in dezelfde mate als dat ik voor mijzelf stem.

Probleem 2: Al jaren wordt de PVV van Geert Wilders buiten de verkiezingen gehouden. Zelfs als 2 na grootste partij van Nederland. Dat is pure ANTIDEMOCRATIE. De mening van een grote groep mensen wordt rücksichloss buiten geschouwing gelaten. Sterker nog, als kwalijk en abject beschouwd en derhalve niet mogen meepraten.

Probleem 3: Aan de goden overgeleverd. En eerst gebeurde het bij de ‘corona’ crisis, die na de verkiezingen onstond. Maar wel door de gekozen mensen ineens werd opgepakt op een manier die mij tegenstond. Vanaf dag 1 vond ik het raar dat er nog op Wuhan werd gevlogen. Toen werd er op een dag nog lacherig gedaan over dat we elleboogjes aan elkaar gingen geven, totdat we ineens niet verplicht maar stiekum toch wel vastzaten aan een QR-code om nog deel te mogen maken aan het sociale leven.

Maar nu met de Oekraïne oorlog gebeurt hetzelfde. Wederom hebben ‘gekozen’ mensen de regie over hoe dit wordt opgepakt. ‘Gekozen’ staat niet voor niets tussen aanhalingstekens, want doordat de grootste partij, die NIET de meerderheid heeft in de kamer wel mag besluiten om de 2de partij buiten te sluiten bestaat direct onbalans. En dus ook grote ontevredenheid bij een grote groep mensen.

Het is al sinds de dagen van Drs. Hans Janmaat, dat de problemen die hij besprak niet mochten. Later door Bolkestein van de VVD klakkeloos werden gekopiëerd en ineens waren geaccepteerd. Of toch niet. Want toen Hans Dijkstal het stokje had overgenomen als fractievoorzitter van de VVD van Bolkestein, kwam er iemand die al ervaring had met paarse samenwerking. Je weet wel, met D’66 en de PvdA. Links georiënteerd en ging zich verzetten tegen de opkomst van het zogenaamde ‘populisme’ waar Pim Fortuyn op alle zere plekken de vinger legde.

De puinhopen van 8 jaar paars geschreven door Pim Fortuyn zou herschreven kunnen worden voor de puinhopen van 4 kabinetten Rutte. Rutte die ooit terecht werd weggezet door Thierry Baudet als ‘de grootste PvdA’er van Nederland, maar inmiddels durf ik wel te stellen ‘de grootste D’66 er van Nederland, aangezien D’66 de PvdA op veel fronten links heeft ingehaald.

Maar even terug naar Democratie. Want daarover zou dit stukkie gaan. We hebben als burgers NUL mogelijkheden om de overheid tot de orde te roepen. Zij staan in dienst van ons, maar inmiddels is het omgedraaid. En hetzelfde zie je gebeuren met de Europese Unie. Die steeds meer verordening uitvaardigd met rechtstreekse werking.

De Europese kent ook een parlementaire democratie. Je mag 1x in de 5 jaar een kruisje zetten en that’s it. Ondertussen trekken ze steeds meer macht naar zich toe en als Victor Orban zijn recht op Veto gebruikt dan begint Sophie in het Veld te huilen. Je weet wel, de dame die zichzelf schuldig maakt aan machtsmisbruik in haar eigen partij. Een echte D66’er. Nul democraat. Dicatuur’22 kunnen ze de partij beter gaan noemen. Een partij die zich kenmerkt door op iedereen die anders denkt selectief neerkijkt, maar nooit de hand in eigen boezem steekt.

Een eerste goede stap in de richting van bestuurlijke verniewing zijn echter oude D’66 standpunten. Gekozen burgemeester. Correctief referendum. Dingen waar het Forum voor Democratie zich nu hard voor maakt. Maar het moet rap anders, want we worden een ondemocratisch Europese Unie gedrocht ingezogen die met torenhoge salarissen en riante pensioenvoorzieningen de wereld naar hun hand willen zetten. We staan erbij en kijken ernaar….

Beoordeel @Geepstar